Ingenting å skryte av

by Julie Marlen Engel

Trude Marstein har skrevet en tragedie av en bok. ”Ingenting å angre på” er så langt i fra god, moderne skjønnlitteratur du kan komme.

Hun blir regnet som en av de mest interessante forfatterne av vår tid, men dette er virkelig ingenting å skryte av. Selv om hun er tro til den svært stilistiske måten å skrive på, når ikke historien fram. Det blir for tynt og for mye på samme tid. Språket i romanen er flott, hun leker med ord på en måte som til tider kan minne om Linn Ullmann. Forskjellen er at Ullmanns romaner har en handling.

Det er sommerferie og Vegard og kona Heidi skal feriere på hytta sammen med de tre døtrene sine. Men Heidi blir igjen hjemme for å jobbe når familien drar. Det viser seg at det er en løgn, hun vil være sammen med elskeren sin Mikkel. Et døgn blir til to før hun klarer å rive seg ut av hotellsengen. ”Ingenting å angre på ” er en svært stillestående historie om et 14 år langt ekteskap, hvor all lidenskap har ebbet ut. Hele historien går gjennom to døgn. To uendelig lange, detaljerte og dessverre kjedelige døgn. Bare Amalie Skram og Herbjørg Wassmo kan beskrive de små ting bedre enn Marstein, men i dette tilfellet er det ikke et komplement.

Romanen er preget av indre monologer. Vegard og Heidis tanker om hverandre, døtrene og samlivet som ikke er som det var. Begjær, sorg, ensomhet og barndom om hverandre.

”Ingenting å angre på” er begredelig fra første til siste ord.

Fakta
Forfatter:
Trude Marstein.
Tittel:
Ingen ting å angre på.
Utgitt:
Gyldendal Norsk Forlag AS 2009.09.17

Advertisements