«Engelen» ; Rett i hjertet

by Julie Marlen Engel

Vakkert, trist og vanvittig sterkt. Margreth Olins første spillefilm ”Engelen” treffer deg rett i hjertet.

 ”Så vakkert kan et menneske være at det blir sykt av det”.
Leas far dør og morens gamle kjæreste, Ole tar hans plass. Lea er glad for at Gud har sendt henne Ole for å hjelpe henne med å ta vare på moren. Ole drikker og er voldelig. Barndommen og oppveksten hennes preges av fyll, vold og ensomhet. Ingen ser Lea. En dag finner hun moren nesten ihjelslått og voldtatt på stuegulvet. Ole kjører de til sykehuset og forlater de ved inngangsdøren. På sykehuset treffer Lea kjærligheten og med han kommer lille Sonja.

Selv om Lea nå har mann og barn, mangler hun fortsatt noe i livet. Og tomheten hun føler erstattes av heroinen – Engelen, som plukker henne opp og tar henne bort fra elendigheten. Hun må til slutt prostituere seg for å finansiere missbruket og skjønner at hun må gi fra seg Sonja. Både barnets far og Leas mor er sterkt imot det, men Lea vil gi barnet sitt den tryggheten hun selv ikke er i stand til å gi henne. Og når alt er som mørkest, det er da lyset kommer.

Det er ikke bare en fantastisk historie, skuespillerne er også utrolig realistiske. Maria Bonnevie, som måtte slanke seg for innspillingen, gjør sitt livs rolle i filmen. Bonnevie er så ekte at man glemmer helt at det er fiksjon. Den yngste skuespillerinnen i ”Engelen” er Olins egen datter Milla. Man skal lete lenge etter en åtteåring som er mer troverdig og nydelig.

Dette er en viktig film, og det er ikke rart at den er valgt ut til å være med i Den kulturelle skolesekken. Filmen får deg til å reflektere over ditt eget liv, så vel som andres. Og den er alt annet enn lett å glemme. En må ha et hjerte av stein for å ikke bli preget av den hjerteskjærende skildringen av forholdet mellom mor og datter, som Olin serverer på gullfat.

Det er ingen tvil om at Margreth Olin brenner for de svakes rettigheter i samfunnet. Og selv om ”Engelen” er en gave til kvinnen som hovedrollen er basert på, er det også en gave til resten av den norske folk.

”Engelen” gir ikke bare de narkomane et ansikt. Også alle barn som vokser opp med en klump i magen får et ansikt i Olins mesterverk av en film.

– Ta med deg mammaen din eller noen andre du er glad i og se den.

Advertisements